SUBTIPUS

Cadascuna de les nou tipologies presenta tres variants instintives, que es fonamenten en els tres instints primaris que motiven el comportament humà: l'instint de conservació, l'instint sexual i l'instint social. Aquestes tres variants tenen relació amb la nostra particular forma de relacionar-nos amb les coses i amb les persones, i es troben molt mediatitzades per la naturalesa biològica de l'individu i per les experiències de la infància.

Enneatipus 1: EL PERFECCIONISTA
Conservació
PREOCUPACIÓ
Obsessionat per la seva pròpia imperfecció, tendeix a perfeccionar l’entorn immediat. Molt reprimit, detallista i crític. Es preocupa pel seu benestar material (economia i salut).
Sexual
ZEL

Desitja una relació perfecta amb la seva parella. Té por de ser abandonat, encara que no ho reconegui. Crític i gelós amb la parella. Tensió entre la seva moralitat i el seu desig sexuals.
Social
EL CROAT
Creu que representa valors objectius i que és portaveu dels altres. Moralista, expert en descobrir les injustícies socials. No suporta que el contradiguin. Rígid i aferrat a les normes.

Enneatipus 2: EL SERVICIAL
Conservació
PRIVILEGI
Orgullós dels seus constants sacrificis pels altres, exigeix un tracte preferencial. Necessita sentir-se atès, però no ho demana obertament. Amant de la llar, es dóna constantment .
Sexual
SEDUCCIÓ/AGRESSIÓ
Addicte a intimar amb els altres, a tots nivells. Vol ser el millor dels confidents. Extremadament seductor, pot arribar a exercir assetjament i manipulació.
Social
AMBICIÓ
Li agrada ser el centre, busca popularitat i estatus social, intimant amb gent important. Dóna consells sense acceptar crítiques ni suggeriments. Paternalista, organitzador de festes, amb una agenda apretada.

Enneatipus 3: L'EFICIENT
Conservació
SEGURITAT
Addicte al treball, pot descuidar-se a sí mateix i a les seves relacions. Necessita una base material segura i estable. Li costa relaxar-se. Detallista i eficient.
Sexual
SEX-APEL
Desig impulsiu de ser valorat i estimat. Desenvolupa una imatge atractiva, seductora. Conquistador i promiscu. Desitja impressionar enlluernant. Encarna l’ideal del seu sexe en la seva cultura.
Social
PRESTIGI
Addicte als títols i premis. Competitiu, pot arribar a mentir per aconseguir un estatus social elevat. Té por al fracàs. Camaleònic. Àmplia xarxa de contactes.

Enneatipus 4: EL ROMÀNTIC
Conservació
TENAÇ
És l’anomenat contra-dependent. Pràctic, s’exigeix molt per a amagar les seves carències. Introvertit i sensual. Pateix molt en silenci. Necessita el dolor per a créixer.
Sexual
AMOR / ODI
Encarna el romanticisme. És a l’hora vulnerable i agressiu. Sexualitat voraç. Turbulent i tempestuós. La seva vida gira al voltant de l’ésser estimat. Gelós i envejós.
Social
VERGONYA
Es considera absolutament únic. Es deleix per les relacions socials, però considera que sempre està en desavantatge i té por a ser rebutjat. Envejós, té vergonya sense saber per què.

Enneatipus 5: L'OBSERVADOR
Conservació
COVA
Replegat, economitza al màxim la despesa d’energia. Redueix les seves necessitats al mínim. Independent, aïllat i solitari. Hiper-vigilant del seu espai personal.
Sexual
CONFIANÇA
Imaginació potent, es crea realitats alternatives. Utilitza la parella per a connectar-se amb el món. Es relaciona intensament i després desapareix sense avisar.
Social
TÒTEM
Troba un estatus social gràcies als seus coneixements i perícia. Li atrauen els títols. Mestre de saviesa. Intel·lectual i estudiós, li agrada parlar d’allò que sap. És el savi que viu al marge de la tribu.

Enneatipus 6: EL LLEIAL
Conservació
CALOR
Treballa durament per a crear-se seguretat. Busca relacions segures i és lent per a fer amics. S’inquieta per coses sense importància i pot patir ansietat i fòbies. Auster i amant de la llar.
Sexual
FORÇA
Darrera una màscara ferma i desafiant, manifesten força i atractiu físic per sentir-se segurs i amargar les seves debilitats. Hipervigilants, ansiosos i suspicaços. Dubten compulsivament. Poden reaccionar explosivament o amb agressivitat verbal. Volubles, amb tendència a la depressió.
Social
DEURE
Combat l’ansietat buscant seguretat i suport en els amics i aliats. Pot riure de sí mateix, buscant complicitat. Dependent i obedient. Poc decidit i conservador.

Enneatipus 7: L'EPICURI
Conservació
FAMÍLIA/CLAN
Atractiu i enèrgic. Llaminer. Gaudeix amb els viatges i anant de compres, i pot arribar a malbaratar. Familiar. Pràctic i ambiciós. Treballador, orientat a la materialitat. Evita crear dependències.
Sexual
NEÒFIL
Li fascina allò nou. Imaginatiu. S’idealitza a sí mateix i a les seves relacions. Enginyós. Ment àgil i ràpida. Por del compromís, voluble. Pot actuar impulsivament, també en el terreny sexual.
Social
SACRIFICI
reballa durament i la seva golafreria no és aparent. Busca ambients estimulants. Idealista. Detesta l’autoritat. Abocat a causes socials, amb l’agenda apretada. Experimenta tensió entre els seus compromisos i la càrrega que aquests suposen.

Enneatipus 8: EL LÍDER
Conservació
SUPERVIVÈNCIA
ón els “vuit” més amants de la llar. Els atrauen les possessions pel poder que els donen. Propensos a l’addicció al treball per la seguretat que els proporciona, a ells i als seus éssers estimats. Territorials. Eviten les invasions.
Sexual
PODER
Dinàmics i carismàtics, volen ser molt influents. L’estimula la discussió i la baralla. Competitiu, dur i descarat. S’alimenta de la lluita, no de la victòria. Rebel i apassionat. No suporta a la gent covarda.
Social
CAMARADA
Lleial al grup, disposat a sacrificar-se pels seus amics i per causes nobles. Líder extraordinari. Dóna molt importància a l’honor i la confiança. Hostil davant de tot allò que suposi una amenaça per al grup. Gaudeix discutint. Pot ser rancuniós i pot arribar a ser temerari.

Enneatipus 9: EL CONCILIADOR
Conservació
APETÈNCIA
Agradable, indolent, no demana molt de la vida i prefereix els plaers senzills. Busca el benestar. Es dedica a coses de poca importància i pot patir certa ansietat a causa de no atendre les seves necessitats. Pot ser deixat amb la seva persona.
Sexual
FUSIÓ
Viu a través de la seva parella, amb la que s’identifica i a la que idealitza. Influenciable, romàntic. S’enrabia si perillen les relacions. Per la seva manca de decisió pot quedar-se atrapat en triangles amorosos.
Social
PARTICIPACIÓ
Desitja unir a les persones en un cercle perfecte d’amor i pau. Conformista. Clara impossibilitat de dir “no”. Sent que la seva identitat està perduda i pot resistir-se de forma passiva-agressiva. Problemes per a fixar-se objectius independents, participa en grups per a amagar les seves pròpies carències.

PUJAR